Slivovice
Vyrábí se ze švestek, slív nebo blum. Jednou z nejlepších slivoní z hlediska chuti a cukernatosti je durancie V obchodech se prodává také tzv. řezaná verze (40 % obsahu alkoholu, vyrábí se ve velkém), jinak pravá slivovice vyráběná pro domácí použití v soukromých pálenicích (pro malou spotřebu) má nejčastěji okolo 52 % obsahu alkoholu. Důvodem vysokého obsahu alkoholu je skutečnost, že pokud se čistý ovocný destilát naředí na méně než 45 % může v něm být cítit voda. Kvalitní slivovice při nalití do sklenice tzv. řetízkuje (vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu stékající zpět do sklenice). Kvalita slivovice se dá kontrolovat i promnutím mezi palcem a ukazováčkem ruky, kdy stupeň drhnutí (odporu) tekutiny mezi prsty také charakterizuje ovocný obsah a tím i její kvalitu.
V českých končinách je konzumace švestkového destilátu spojena s řadou oslav a jiných výjimečných událostí. Se sklenkou podomácku vyrobené pálenky můžete trávit rodinné chvíle, stejně jako masopusty. Pro opravdové příznivce tohoto průhledného moku se pořádají akce Spolku přátel Jelínkovy slivovice a nebo dokonce Mezinárodní košt slivovice ve Vinařském a kulturním centru Sádek.
Rozhodnete-li se spíše vychutnat si slivovici doma v úzkém rodinném kruhu, můžete využít široké nabídky českých výrobců. Velmi oblíbená je Moravská slivovice. Tato se pálí ze švestek teré pocházejí z domácích sadů na slovácku… Již zmiňovaná firma Rudolf Jelínek vyrábí kromě klasické švestkové pálenky i její zlatou verzi, která svou vůní připomíná koňak. Do nabídky patří i Bolkovica alias slivovice, která vznikla ku příležitosti 50. narozenin Bolka Polívky. Za zmínku zcela jistě stojí i Slivovice trojanská 25-letá. Láhev této pálenky obsahuje destilát bulharské dceřinné společnosti, která nechává slivovici zrát v dubových sudech.
Pokud dáváte přednost pálence vyrobené ve firmě rodinného typu, může Vás zaujmout Moravská slivovice.